Sıkça Sorulan Sorular
"Özgür yazılım", kullanıcıların özgürlüğüne ve topluluğa saygı duyan yazılım demektir. Kabataslak, kullanıcıların bir yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir. Öyleyse, "özgür yazılım" bir fiyat değil, özgürlük meselesidir. İngilizcedeki "free" kelimesinden kaynaklı olarak, bu kavramı anlamak için, "bedava gazozu" değil "ifade özgürlüğünü" düşünmek gerekiyor. Bazı durumlarda, Fransızca ve İspanyolca'dan özgürün karşılığı olarak libre ödünç alınarak "libre" yazılım kavramı da, yazılımın bedelsiz olduğu değil özgür olduğunu kastetmek için kullanılıyor.
Aslında tam ismi GNU/Linux olsa da halk arasında sıkça Linux olarak geçer ve "geek" diyebileceğimiz insanlar dışında da Linux kullananlar vardır. Aslında Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarını kullanan insanlar farkında olmasalar da Linux kullanıyorlar. Aklınıza gelebilecek internetle ilgili herhangi bir aktivitede büyük bir ihtimalle Linux'un parmağı var, siz farkında olmasanız da, çünkü dünyadaki sunucuların büyük bir çoğunluğunda Linux kullanılıyor. Peki ya normal bilgisayarlarda? Tabi ki, Linux'un Windows'a ve MacOS'e karşı sunduğu birçok farklı özellik var. Son yıllarda özellikle masaüstü Linux kullanımı EPEY yol katetti. Artık günlük bilgisayar kullanımı ofis işleriyle, tarayıcıyla ve belki birkaç oyunla geçen insanlar bile biraz meraklı oldukları takdirde Linux'a geçiyorlar. İnsanların aklına sadece siyah şapkalı "heykır" ların kullandığı bir işletim sistemi olarak kazınan GNU/Linux aslında sandığınzdan daha yaygın kullanılıyor, sizlerin de kullanmaması için herhangi bir engel yok!
Biz bu topluluğu kurarken insanlara farkında olmadıkları yeni bir konsepti aşılamayı amaçladık. Evet, "Özgür Yazılım" dan bahsediyorum. Günümüzde insanlar bu konuda yeteri kadar bilinçli değiller ve ticari olarak geliştirilen birçok yazılımın masum olmadığının farkında değiller ne yazık ki, bu demek değildir ki bütün ticari yazılımlar kötüdür. Tabi ki, güvenilir olanlar vardır ancak bunu bizlerin bizzat görebilmesi ve şeffaflığı hissedebilmemiz önemlidir herkesin güvenliği açısından. Yine özgür yazılımlar sayesinde uygulamaları bize dayatılan şekilde kullanmak zorunda kalmıyoruz, istersek kendi kullanımımıza göre onları adapte edebiliyoruz. Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin bu tarz konularda farkındalık kazanması için bizler varız!
Topluluk olarak çeşitli eğitimler veriyoruz, bu eğitimlerin içinde mutlaka Linux'a dair bir dersimiz oluyor, onun dışında programlama dersleri de sunuyoruz, ayrıca çeşitli araçlarının tanıtıldığı workshoplarımız da oluyor. Eğitimler dışında ilgiizi çekebilecek insanlardan ilginizi çekebilecek konulara dair söyleşiler gerçekleştiriyoruz. ARGE birimimiz içerisinde birbirinden farklı projeler geliştiriyoruz ve yine hep beraber wiki'miz için içerik hazırlıyoruz. Bunların hepsinin dışında bir araya gelip online oyunlar da oynuyoruz!
Tabi ki, hayır.. Hacettepe Özgür Yazılım Topluluğu olarak sadece yazılım yapmak ve yazılım hakkında konuşmak için burada değiliz. İçeriği programlama olmayan eğitim etkinlerimize katılabilirsin, insanlara özgür yazılımın neden tercih edilesi bir seçenek olduğunu anlatmamızda bize yardım edebilirsin, oyun oynayanlara rastlayıp onlarla beraber akşamleyin birkaç el Age of Empires oynayabilirsin! Aklında başka bir şey mi var? O zaman bizle paylaşmaktan çekinme (:
Artık bugünlerde neredeyse birçok insan programlama yapabilmenin önemli bir beceri olduğunu kavramış durumda. Bu yüzden topluluklara katılırken en sık sordukları soru da bu oluyor. Cevabı çok basit: Hangisinde talep varsa o programlama dilinin eğitimini veriyoruz. Bugüne kadar en popüler derslerimiz arasında Python ve C yer alıyor. Bunun dışında frontend eğitimiyle HTML/CSS dersleri verdiğimiz dönemler de oldu.
Eğitimlerimizde bugüne kadar hiçbir zaman sertifika vermedik. Sertifikanın sadece belgeden ibaret olduğunu, asıl önemli olan şey o eğitimde öğrendiğiniz bilgilerle orataya bir şeyler koyabilmenizdir!
"Distro" kelimesi ingilizce kelime olan "distribution" 'ın kısaltmasıdır. GNU/Linux işletim sistemi, Windows ve MacOS gibi tek "tip" e sahip olan bir işletim sistemi değildir. Yani GNU/Linux kullanmak istiyorsanız önünüzde birden fazla seçenek var. Hepsinin ortak yönleri olsa da paket yöneticileri gibi bazı yapıları farklıdır. Günümüzde en popüler olan dağıtım Ubuntu'dur. Eğer ilk defa Linux deneyimleyecekseniz Ubuntu, Zorin, PopOS, Linux Mint gibi dağıtımlara göz atmalısınız. Bazı insanlar "distro hopping" dediğimiz bir dağıtımdan diğerine sık sık geçerek kendine en uygun olanı bulmaya çalışırlar.
Her insanın kendine göre yaşam tarzı vardır, kimileri bu konuyu çok ciddiye alır ve olabildiğince ticari yazılımlardan uzak dururlar, kimileri ise bu konu üzerine o kadar düşmez. Bu iki seçeneğin arasında bir yere konumlamak sizin düşüncelerinize ve hayat tarzınıza bağlı.
Öncelikle topluluğumuza üye olmalısınız. Üye olmadıysanız üye ol butonuna tıklayarak ilgili forma gidebilirsiniz. Yeni üyeleri düzenli olarak kontrol edip gruplara alıyoruz, bu yüzden formu doldurduktan sonra biraz bekleteceğiz (: